Szacuje się, że wady wrodzone występują u 2-4% żywo urodzonych noworodków. Nie można uniknąć wystąpienia wszystkich wad wrodzonych, ale poprzez odpowiednie postępowanie można zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia.
Kwas foliowy jest bardzo ważną witaminą, która zmniejsza ryzyko wystąpienia tzw. wad cewy nerwowej. Z cewy nerwowej powstaje układ nerwowy. W ciągu pierwszych 3-4 tygodni po zapłodnieniu z komórek zarodka tworzy się rynienka, a następnie przez połączenie jej brzegów - wąska rurka, z której w dalszym rozwoju powstają rdzeń kręgowy i mózg. Wady cewy nerwowej powstają na etapie bardzo wczesnej ciąży, między 17 a 30 dniem ciąży, w wyniku zaburzeń w zamykaniu się brzegów cewy nerwowej. Zaburzenia w zamykaniu się cewy nerwowej prowadzą do powstania bezmózgowia i przepuklin rdzenia kręgowego i mózgowia. Będąc w pierwszym tygodniu ciąży, wiele kobiet jeszcze nie wie, że jest w ciąży. Dlatego przyjmowanie kwasu foliowego powinno rozpocząć się jeszcze przed zajściem w ciążę. Nie są znane przyczyny powstawania wad cewy nerwowej. Uważa się, że do ich powstania przyczyniają się czynniki genetyczne, środowiskowe i dietetyczne. Ryzyko powstania wad cewy nerwowej można zmniejszyć, gdy w czasie zapłodnienia w organizmie matki będzie prawdłowe stężenie kwasu foliowego. Dlatego wszystkim kobietom będącym w okresie rozrodczym rekomenduje się przyjmowanie 400 mcg kwasu foliowego.
Oprócz suplementacji kwasem foliowym, rekomemdowane jest spożywanie produktów bogatych w kwas foliowy, do których należą:
Szpinak – zawartość kwasu foliowego – 194 µg/100g (49% zapotrzebowania dziennego)
Brukselka – zawartość kwasu foliowego – 123 µg/100g (31% zapotrzebowania dziennego)
Brokuły – zawartość kwasu foliowego – 108 µg/100g (27% zapotrzebowania dziennego)
Orzechy arachidowe – zawartość kwasu foliowego – 246 µg/100g (62% zapotrzebowania dziennego)
Kapusta włoska – zawartość kwasu foliowego – 80 µg/100g (20% zapotrzebowania dziennego)
Orzechy laskowe – zawartość kwasu foliowego – 83 µg/100g (21% zapotrzebowania dziennego)
Brązowy ryż – zawartość kwasu foliowego – 20 µg/100g (5% zapotrzebowania dziennego)
Czerwona papryka – zawartość kwasu foliowego – 229 µg/100g (57% zapotrzebowania dziennego)
Kiwi – zawartość kwasu foliowego – 17 µg/100g (5% zapotrzebowania dziennego)
Kasza gryczana – zawartość kwasu foliowego – 42 µg/100g (15% dziennego zapotrzebowania)
Jeśli planujesz zajście w ciążę, porozmawiaj z lekarzem na temat Twojego stanu zdrowia i przyjmowanych przez Ciebie leków. Stworzenie planu Twojego leczenia przed zajściem w ciążę może pomóc w utrzymaniu zdrowia Twojego i rozwijającego się w Twoim łonie dziecka. Ważne są również regularne wizyty u lekarza przez cały okres ciąży, więc wykonaj wszystkie wizyty w okresie ciąży.
Szczepienia chronią przed chorobami zakaźnymi nie tylko kobietę w ciąży, ale również jej rozwijające się dziecko. Kobieta w ciąży powinna zaszczepić się w każdej ciąży przeciwko krztuścowi i grypie.
Szczepienie przeciwko grypie – kobieta w ciąży może przechodzić grypę znacznie ciężej niż pozostała populacja ludzi zdrowych. Często kobiety w ciąży chorujące na grypę wymagają hospitalizacji. Szczepienie przeciwko grypie można wykonać w dowolnym momencie ciąży, ale szczególnie jest rekomendowane w drugim i trzecim trymestrze ciąży. Szczepienie chroni przeciwko grypie nie tylko matkę, ale również niemowlę w pierwszych miesiącach życia.
Szczepienie przeciwko krztuścowi – chromi matkę i płód oraz noworodka w pierwszych miesiącach życia przed zachorowaniem na krztusiec. Rekomendowane jest szczepienie w trzecim trymestrze ciąży między 27 a 36 tygodniem.
Otyłość definiuje się jako
BMI powyżej 30 kg/m2. (otyłość I stopnia),
BMI powyżej 35 kg/m2 (otyłość II stopnia),
BMI powyżej 40 kg/m2 (otyłość III stopnia).
Otyłość w ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem powikłań. Zanim zajdziesz w ciążę porozmawiaj z lekarzem na temat sposobu przywrócenia prawidłowej masy ciała. U kobiet otyłych w ciąży stwierdzono zwiększone ryzyko
Alkohol przechodzi do krwioobiegu płodu. Nie jest znana bezpieczna dawka alkoholu dla płodu. Nie ma również bezpiecznego dla płodu trymestru ciąży, w którym kobieta w ciąży może pić alkohol. Picie alkoholu w ciąży może spowodować poronienie a u płodów, które przeżyją tzw. płodowy zespół alkoholowy (FAS).
Tytoń - palenie w czasie ciąży może zwiększyć ryzyko porodu przedwczesnego, zahamowania wewnątrzmacicznego wzrastania płodu oraz niektórych wad wrodzonych np. rozszczepu wargi i podniebienia. U noworodka po urodzeniu przez matki palące, obserwujemy zespół z odstawienia objawiający się dużym niepokojem dziecka. Najlepiej rzucić palenie przed zajściem w ciążę. Jednak gdy pali kobieta będąca już w ciąży, nigdy nie jest za późno by rzucić palenie papierosów.
Narkotyki - kobieta, która używa narkotyków w czasie ciąży, może urodzić dziecko przedwcześnie lub z niską masą urodzeniową oraz z innymi problemami zdrowotnymi, takimi jak wady wrodzone czy zaburzenia zachowania i rozwoju. Bezwzględnie przed zajściem w ciążę kobieta powinna zaprzestać używania narkotyków i substancji dopingujących.
Przeczytaj też Alkohol w czasie ciąży
Źródło
1. Division of Birth Defects and Developmental Disabilities, NCBDDD, Centers for Disease Control and Prevention, 2021 , American Academy of Pediatrics
2. https://szczepienia.pzh.gov.pl/
Potrzebujesz wizyty domowej, porady laktacyjnej lub teleporady - zapraszam do zapoznania się z moją ofertą i do kontaktu
Więcej interesujących porad i informacji o zdrowiu znajdziesz na stronie Spis treści bloga
© 2023 created with afterweb.pl
Wizyty domowe Lublin i okolice
Wizyty domowe w zależności od dyspozycji
godz: 9-18
tel: +48 505 129 655
e-mail: marzena.8921285@gmail.com
Teleporady ( cała Polska )
Poniedziałek - Niedziela
godz: 9-23
tel: +48 505 129 655
W razie braku odbioru telefonu proszę o sms z prośbą o wizytę domową lub teleporadę.
Specjalizacje
- Pediatra
- Neonatolog
Dr n.med.Marzena Kostuch
Pediatra neonatolog
Wizyty domowe
Lublin i okolice
Teleporady (cała Polska)
Blog o zdrowiu, na którym znajduję się szereg ciekawych informacji przydatnych dla pacjentów