Żelazo jest bardzo ważnym mikroelementem dostarczanym z dietą. Wchodzi w skład hemoglobiny, mioglobiny w mięśniach, barwników i enzymów. Żelazo pełni ważną funkcję w transporcie tlenu do wszystkich komórek naszego ciała. Amerykańska Akademia Pediatrii podaje, że niedobór żelaza w pierwszych 1000 dniach życia może prowadzić do długotrwałego upośledzenia rozwoju motorycznego i poznawczego u dzieci. Dobowe zapotrzebowanie na żelazo niemowlęcia w wieku 6-12 mż wynosi 11mg. Żelazo w produktach spożywczych występuje w dwóch postaciach - hemowej i niehemowej. Najlepszym źródłem żelaza w diecie jest tzw. żelazo hemowe, które występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jego dostepność dla organizmu człowieka (wchłanianie) wynosi około 20-30%. Natomiast żelazo niehemowe występujące głównie w roślinach jest znacznie słabiej biodostępne. Żelazo niehemowe występuje również w żółtku jaj. Biodostepność (wchłanianie) żelaza niehemowego szacuje się na 1-6%. Również niehemowe żelazo w jajach,choć jest pochodzenia zwierzęcego, ma ograniczoną biodostępność. Badania wykazały, że żelazo z jaj nie tylko ma ograniczoną (słabą) biodostępność ale również to, że jaja mogą hamować wchłanianie żelaza niehemowego z innych pokarmów w posiłku, co jak przypuszcza się wynika z działania wiążącego foswityny i owotransferyny. Niewielkie stężenie żelaza występuje również w mleku kobiecym i wynosi 0,53 mg/l ale choć jego stężenie w mleku ludzkim jest niewielkie to jego biodostępność jest duża (20-50%). Szacuje się, że ponad 50% żelaza z mleka ludzkiego jest wchłaniane, podczas gdy z mieszanki modyfikowanej mniej niż 12 %. Infografika przedstawia bogate źródła żelaza hemowego (zwierzęcego), które mogą być wykorzystane w komponowaniu diety małego dziecka. Wchłanianie żelaza z posiłków dwukrotnie zwiększa witamina C. Dlatego posiłkom przygotowanym z mięsa powinny towarzyszyć warzywa. Natomiast wchłanianie żelaza niehemowego z roślin poprawia nawet niewielki dodatek mięsa oraz witamina C.
Jako źródło żelaza warto podawać niemowlętom czerwone mięso w czasie rozszerzania diety. Czerwone mięso to wołowina, jagnięcina i wieprzowina. Choć wieprzowina wygląda jak białe mięso, zalicza się je do czerwonego mięsa. Natomiast drób i ryby to białe mięso.
Źródło:
1. M.Jarosz: Normy zywienia w populacji polskiej. 2017r.
2. E Rochelle Werner, Charles D Arnold, Bess L Caswell, Lora L Iannotti, Chessa K Lutter, Kenneth M Maleta, Christine P Stewart: The Effects of 1 Egg per Day on Iron and Anemia Status among Young Malawian Children: A Secondary Analysis of a Randomized Controlled Trial. Curr Dev Nutr 2022;6, 1-8:
Potrzebujesz wizyty domowej, porady laktacyjnej lub teleporady - zapraszam do zapoznania się z moją ofertą i do kontaktu
Więcej interesujących porad i informacji o zdrowiu znajdziesz na stronie Spis treści bloga
© 2023 created with afterweb.pl
Wizyty domowe Lublin i okolice
Wizyty domowe w zależności od dyspozycji
godz: 9-18
tel: +48 505 129 655
e-mail: marzena.8921285@gmail.com
Teleporady ( cała Polska )
Poniedziałek - Niedziela
godz: 9-23
tel: +48 505 129 655
W razie braku odbioru telefonu proszę o sms z prośbą o wizytę domową lub teleporadę.
Dr n.med.Marzena Kostuch
Pediatra neonatolog
Wizyty domowe
Lublin i okolice
Teleporady (cała Polska)
Blog o zdrowiu, na którym znajduję się szereg ciekawych informacji przydatnych dla pacjentów