"> Poznaj roślinne źródła wapnia                                                                                                                                     

Poznaj roślinne źródła wapnia


 

Biodostępność wapnia z różnych produktów roślinnych

 

 

Wapń jest pierwiastkiem zaangażowanym w wiele funkcji życiowych. Bierze udział w budowie układu kostnego, szkliwa zębów, skurczach mięśni i przewodzeniu impulsów nerwowych przez układ nerwowy. Stanowi 1,9% całkowitej masy człowieka. Około 99% wapnia znajduje się w kościach, pozostała część wapnia występuje w płynach ustrojowych. Organizm sam nie wytwarza wapnia. Wapń musi zostać dostarczony do organizmu wraz z dietą. Wapń w diecie pochodzi z nabiału oraz z roślin, w tym warzyw i zbóż. Przyswajanie wapnia z diety jest różne i waha się  od <10% do >50% wapnia z żywności. Najbogatszym źródłem wapnia o dobrej przyswajalności są oczywiście produkty mleczne. Również wiele roślin stanowi bogate źródło wapnia, jednak jego przyswajalność z roślin jest mniejsza niż dostępność wapnia z produktów nabiałowych. Większość wapnia w roślinach dostaje się do liści. Liście stanowią więc bogate źródło wapnia. Jednak jego przyswajalność często jest znikoma. Przykładem takim jest jarmuż i szpinak, które choć zawierają dużo wapnia, to jednak ze względu na dużą zawartość szczawianów i fitynianów wapń z tych roślinach cechuje się słabą przyswajalnością. 

 

Zapotrzebowanie na wapń zależy od wieku. Wg WHO dobowe zapotrzebowanie na wapń niemowląt w wieku 0-12 mż wynosi 240-300 mg, dzieci od 1-10 lat 440 mg, dzieci w wieku 11-18 lat 1040 mg.WHO podaje, ze dobowe zapotrzebowanie na wapń osób dorosłych to 840 mg, kobiet w ciąży 940 mg a kobiet karmiących piersią 1040mg. 

 

Czynniki ułatwiające wchłaniania wapnia to:

  • witamina D3
  • optymalne stężenie kwasu solnego w żołądku
  • laktoza
  • zawartość w diecie fosforu w optymalnej proporcji z wapniem

Czynniki utrudniające wchłanianie wapnia z diety:

  • niedobór lub brak kwasu solnego w żołądku
  • zmniejszenie wchłaniania wraz ze starzeniem się organizmu
  • niedobór witaminy D3
  • dieta bogate w błonnik
  • obecność szczawianów i fosforanów w diecie oraz 
  • wysokie spożycie białka. 

 

 

 

 

 

Źródło

1. World Health Organization . Vitamin and Mineral Requirements in Human Nutrition. 2nd ed. WHO; Geneva, Switzerland: 2004



Potrzebujesz wizyty domowej, porady laktacyjnej lub teleporady - zapraszam do zapoznania się z moją ofertą i do kontaktu

 

Więcej interesujących porad i informacji o zdrowiu znajdziesz na stronie Spis treści bloga



 

© 2023 created with afterweb.pl

Kontakt

Menu

Lekarz pediatra neonatolog

Wizyty domowe Lublin i okolice
Wizyty domowe w zależności od dyspozycji
godz: 9-18
tel: +48 505 129 655
e-mail: marzena.8921285@gmail.com

Teleporady ( cała Polska )
Poniedziałek - Niedziela
godz: 9-23
tel: +48 505 129 655

 

W razie braku odbioru telefonu proszę o sms z prośbą o wizytę domową lub teleporadę.

 

 

 

Strona główna

 

 

O mnie

 

 

Oferta

 

Specjalizacje

 

- Pediatra
 

- Neonatolog

 

 

Teleporady

 

Cennik

 

Blog

 

Współpraca

 

Kontakt

Dr n.med.Marzena Kostuch

Pediatra neonatolog

Wizyty domowe 

Lublin i okolice

Teleporady (cała Polska)

 

Blog o zdrowiu, na którym znajduję się szereg ciekawych informacji przydatnych dla pacjentów

20 października 2022