Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego, która pojawia się wkrótce po zjedzeniu określonego pokarmu. Nawet niewielka ilość żywności wywołującej alergię może wywołać objawy, takie jak biegunka, bóle brzucha, pokrzywka lub skurcz mięśniówki dróg oddechowych. U niektórych osób alergia pokarmowa może powodować poważne objawy lub nawet zagrażającą życiu reakcję znaną jako anafilaksja. Alergia pokarmowa dotyka około 6 do 8 procent dzieci poniżej 3 roku życia i do 3 procent dorosłych. Niektóre dzieci wyrastają z alergii pokarmowej.
Łatwo jest pomylić alergię pokarmową ze znacznie bardziej powszechną reakcją znaną jako nietolerancja pokarmowa. Choć uciążliwa, nietolerancja pokarmowa jest mniej poważnym stanem, który nie jest związany z reakcją układu odpornościowego.
Objawy alergii pokarmowej mają szerokie spektrum, od łagodnych po ciężkie, nawet zagrażające życiu. Mogą pojawiać się w ciągu kilku minut do kilku a nawet kilkunastu godzin.
Najczęstsze objawy alergii pokarmowej obejmują:
Mrowienie lub swędzenie w jamie ustnej
Pokrzywka, świąd lub egzema
Obrzęk warg, twarzy, języka i gardła lub innych części ciała
Świszczący oddech, przekrwienie błony śluzowej nosa lub trudności w oddychaniu
Ból brzucha, biegunkę, nudności lub wymioty
Zawroty głowy, zawroty głowy lub omdlenia
U niektórych osób alergia pokarmowa może wywołać ciężką reakcję alergiczną zwaną anafilaksją. Anafilaksja może powodować objawy zagrażające życiu, w tym:
Skurcz dróg oddechowych
Obrzęk gardła lub uczucie ciała obcego w gardle utrudniające oddychanie
Wstrząs z silnym spadkiem ciśnienia krwi
Szybki puls
Zawroty głowy, oszołomienie lub utrata przytomności
W przypadku pojawienia się powyższych objawów należy szybko wezwać Pogotowie Ratunkowe. Opóźnienie leczenia może zagrażać życiu pacjenta.
Podejrzewasz alergię pokarmową u swojego dziecka. Nie wiesz, które pokarmy wyeliminować by poprawić komfort życia dziecka. Otóż 90% alergii pokarmowych dotyczy 8 produktów. Są to:
Mleko
Jajka
Ryby (np. flądra, dorsz)
Skorupiaki (np. kraby, homary, krewetki)
Orzechy rosnące na drzewach (np. migdały, orzechy włoskie, orzechy pekan)
Orzeszki ziemne
Pszenica
Soja
Żywność wytwarzana z tych powszechnych alergenów może być również alergenami. Na przykład ser wytwarzany z mleka krowiego może powodować alergię. Jednak białka w serze rozkładają się podczas fermentacji, więc ryzyko jest mniejsze niż w przypadku samego mleka. Większość dzieci wyrasta z alergii na mleko, jajka, soję i pszenicę. Z alergii pokarmowych spowodowanych innymi alergenami rzadziej się wyrasta.
Nietolerancja pokarmowa lub reakcja na spożywany pokarm, która może powodować takie same objawy jak alergia pokarmowa np. nudności, wymioty, ból brzucha i biegunkę. W zależności od rodzaju nietolerancji pokarmowej można bez pojawienia się dolegliwości jeść małe ilości żywności nietolerowanej. Natomiast w przypadku alergii pokarmowej, nawet niewielka ilość pokarmu może wywołać reakcję alergiczną.
Typowe stany, które mogą powodować objawy mylone z alergią pokarmową, obejmują:
Brak enzymu niezbędnego do pełnego trawienia pokarmu. Możesz nie mieć wystarczającej ilości pewnych enzymów potrzebnych do trawienia niektórych pokarmów. Na przykład niewystarczające ilości enzymu laktazy zmniejszają zdolność trawienia laktozy, głównego cukru mlecznego. Nietolerancja laktozy może powodować wzdęcia, skurcze, biegunkę i nadmiar gazów.
Zatrucie pokarmowe. Czasami zatrucie pokarmowe może naśladować reakcję alergiczną.
Wrażliwość na dodatki do żywności. Niektóre osoby wykazują różne reakcje po zjedzeniu niektórych dodatków do żywności. Na przykład siarczyny stosowane do konserwowania suszonych owoców, konserw i wina mogą wywoływać ataki astmy u wrażliwych osób.
Toksyczność histaminowa. Niektóre ryby, takie jak tuńczyk lub makrela, które nie są odpowiednio przechowywane, mogą zawierać wysokie stężenia histaminy, która wywołuje objawy podobne do alergii pokarmowej.
Nietolerancja glutenu. Podczas gdy celiakia jest czasami określana jako alergia na gluten, nie powoduje anafilaksji. Podobnie jak alergia pokarmowa, obejmuje reakcję układu odpornościowego, ale jest to specyficzna reakcja, która jest bardziej złożona niż zwykła alergia pokarmowa. Ta przewlekła choroba ukladu pokarmowego (i nie tylko) jest wywoływana przez spożywanie glutenu, który występuje w chlebie, makaronie, ciastkach i wielu innych produktach zawierających pszenicę, jęczmień lub żyto.
Przeczytaj również Jak zapobiec alergii i astmie u dziecka - wyjaśnia pediatra
Źródło
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/symptoms-causes/syc-20355095
https://healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Food-Allergies-in-Children.aspx
https://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/FoodAllergens/ucm079311.htm
https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/food-allergies-in-children/?
Ierodiakonou D, Garcia-Larsen V, Logan A i in. Czas alergicznej żywności Wprowadzenie do diety niemowląt i ryzyko wystąpienia choroby alergicznej lub
autoimmunologicznej. Przegląd systematyczny i metaanaliza. JAMA. 2016; 316 (11): 1181–1192. doi: 10.1001 / jama.2016.12623
Potrzebujesz wizyty domowej, porady laktacyjnej lub teleporady - zapraszam do zapoznania się z moją ofertą i kontaktu.
Więcej interesujących porad i informacji o zdrowiu znajdziesz na stronie Spis treści bloga
© 2023 created with afterweb.pl
Wizyty domowe Lublin i okolice
Wizyty domowe w zależności od dyspozycji
godz: 9-18
tel: +48 505 129 655
e-mail: marzena.8921285@gmail.com
Teleporady ( cała Polska )
Poniedziałek - Niedziela
godz: 9-23
tel: +48 505 129 655
W razie braku odbioru telefonu proszę o sms z prośbą o wizytę domową lub teleporadę.
Dr n.med.Marzena Kostuch
Pediatra neonatolog
Wizyty domowe
Lublin i okolice
Teleporady (cała Polska)
Blog o zdrowiu, na którym znajduję się szereg ciekawych informacji przydatnych dla pacjentów