">

Wizyty domowe lekarza pediatry (Lublin i okolice), teleporady (cała Polska). Blog o zdrowiu

dr n.med. Marzena Kostuch

Tel. +48 505 129 655

Czy jajko jest dobrym źródłem żelaza                                                                                                                            

© 2017 created with webwavecms.com

Czy żółtko jaja jest dobrym źródłem żelaza

 

Internet jest pełen informacji na temat jaj jako dobrego źródła żelaza o dużej biodostępności. W większości internetowych informacji czytamy, że w żółtku jaj występuje tzw. żelazo hemowe, które jest znacznie łatwiej wchłaniane przez człowieka w porównaniu z tzw. żelazem niehemowym, występującym głównie w roślinach. Tymczasem żółtko jaj jest źródłem trudno wchłanianego żelaza niehemowego. Żelazo hemowe występuje bowiem w hemoglobinie i mioglobinie mięśni, a takowych składników nie znajdziemy w żółtku jaj. Dlatego żółtko jaj jest źródłem żelaza niehemowego.

Co to oznacza poza nomenklaturą. Niestety oznacza to,  że w żółtku zawarte jest żelazo znacznie trudniej przyswajalne  niż to żelazo z hemoglobiny i mioglobiny. Szacuje się, że przyswajalność żelaza hemowego wynosi około 20-30%, podczas gdy przyswajalność żelaza niehemowego wynosi zaledwie 1-6%. Jakby tego było jeszcze za mało, to obecność żółtka zmniejsza wchłanianie żelaza niehemowego z innych źródeł. Badania wykazały, że żelazo z jaj nie tylko ma ograniczoną (słabą) biodostępność ale również to, że jaja mogą hamować wchłanianie żelaza niehemowego z innych pokarmów w posiłku, co jak przypuszcza się wynika z działania wiążącego foswityny i owotransferyny. Okazuje się, że prawie całe żelazo w żółtku jest związane z foswityną. To związane żelazo nie jest łatwo uwalniane nawet przez obróbkę w wysokiej temperaturze Dlatego niemowlętom zagrożonym anemią należy w trakcie rozszerzania diety zalecać czerwone mięso jako źródło żelaza hemowego. Dla przypomnienia do czerwonego mięsa zaliczamy wołowinę, wieprzowinę i baraninę. Mięsa te są najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza hemowego. Żółtko jaj choć jest pochodzenia zwierzęcego, stanowi jednak źródło żelaza nie tylko o małej przyswajalności, ale może wręcz hamować przyswajanie magnezu, wapnia i żelaza niehemowego z innych produktów. 

 

Czy jaja są dobrym źródłem żelaza
 

 

Przeczytaj też Które pokarmy pochodzenia zwierzęcego zawierają dużo żelaza - infografika

 

Źródło

S.-I. Ishikawa,S. Tamaki,K. Arihara,M. Itoh: Egg Yolk Protein and Egg Yolk Phosvitin Inhibit Calcium, Magnesium, and Iron Absorptions in Rats.

J Food Sci. 2007 Aug;72(6):S412-9


Potrzebujesz wizyty domowej, porady laktacyjnej lub teleporady - zapraszam do zapoznania się z moją ofertą i do kontaktu

 

Więcej interesujących porad i informacji o zdrowiu znajdziesz na stronie Spis treści bloga



 

Czy jajko jest dobrym źródłem żelaza

17 października 2022