"> Czy jajko jest dobrym źródłem żelaza                                                                                                                                   
17 października 2022

Czy jajko jest dobrym źródłem żelaza

Czy żółtko jaja jest dobrym źródłem żelaza

 

Internet jest pełen informacji na temat jaj jako dobrego źródła żelaza o dużej biodostępności. W większości internetowych informacji czytamy, że w żółtku jaj występuje tzw. żelazo hemowe, które jest znacznie łatwiej wchłaniane przez człowieka w porównaniu z tzw. żelazem niehemowym, występującym głównie w roślinach. Tymczasem żółtko jaj jest źródłem trudno wchłanianego żelaza niehemowego. Żelazo hemowe występuje bowiem w hemoglobinie i mioglobinie mięśni, a takowych składników nie znajdziemy w żółtku jaj. Dlatego żółtko jaj jest źródłem żelaza niehemowego.

Co to oznacza poza nomenklaturą. Niestety oznacza to,  że w żółtku zawarte jest żelazo znacznie trudniej przyswajalne  niż to żelazo z hemoglobiny i mioglobiny. Szacuje się, że przyswajalność żelaza hemowego wynosi około 20-30%, podczas gdy przyswajalność żelaza niehemowego wynosi zaledwie 1-6%. Jakby tego było jeszcze za mało, to obecność żółtka zmniejsza wchłanianie żelaza niehemowego z innych źródeł. Badania wykazały, że żelazo z jaj nie tylko ma ograniczoną (słabą) biodostępność ale również to, że jaja mogą hamować wchłanianie żelaza niehemowego z innych pokarmów w posiłku, co jak przypuszcza się wynika z działania wiążącego foswityny i owotransferyny. Okazuje się, że prawie całe żelazo w żółtku jest związane z foswityną. To związane żelazo nie jest łatwo uwalniane nawet przez obróbkę w wysokiej temperaturze Dlatego niemowlętom zagrożonym anemią należy w trakcie rozszerzania diety zalecać czerwone mięso jako źródło żelaza hemowego. Dla przypomnienia do czerwonego mięsa zaliczamy wołowinę, wieprzowinę i baraninę. Mięsa te są najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza hemowego. Żółtko jaj choć jest pochodzenia zwierzęcego, stanowi jednak źródło żelaza nie tylko o małej przyswajalności, ale może wręcz hamować przyswajanie magnezu, wapnia i żelaza niehemowego z innych produktów. 

 

Czy jaja są dobrym źródłem żelaza
 

 

Przeczytaj też Które pokarmy pochodzenia zwierzęcego zawierają dużo żelaza - infografika

 

Źródło

S.-I. Ishikawa,S. Tamaki,K. Arihara,M. Itoh: Egg Yolk Protein and Egg Yolk Phosvitin Inhibit Calcium, Magnesium, and Iron Absorptions in Rats.

J Food Sci. 2007 Aug;72(6):S412-9


Potrzebujesz wizyty domowej, porady laktacyjnej lub teleporady - zapraszam do zapoznania się z moją ofertą i do kontaktu

 

Więcej interesujących porad i informacji o zdrowiu znajdziesz na stronie Spis treści bloga



 

© 2023 created with afterweb.pl

Kontakt

Menu

Lekarz pediatra neonatolog

Wizyty domowe Lublin i okolice
Wizyty domowe w zależności od dyspozycji
godz: 9-18
tel: +48 505 129 655
e-mail: marzena.8921285@gmail.com

Teleporady ( cała Polska )
Poniedziałek - Niedziela
godz: 9-23
tel: +48 505 129 655

 

W razie braku odbioru telefonu proszę o sms z prośbą o wizytę domową lub teleporadę.

 

 

 

Strona główna

 

 

O mnie

 

 

Oferta

 

Specjalizacje

 

- Pediatra
 

- Neonatolog

 

 

Teleporady

 

Cennik

 

Blog

 

Współpraca

 

Kontakt

Dr n.med.Marzena Kostuch

Pediatra neonatolog

Wizyty domowe 

Lublin i okolice

Teleporady (cała Polska)

 

Blog o zdrowiu, na którym znajduję się szereg ciekawych informacji przydatnych dla pacjentów