"> Neofobia żywieniowa - norma czy patologia                                                                                                                            
13 kwietnia 2023

Neofobia żywieniowa - norma czy patologia

Neofobia żywieniowa definiowana jest jako lęk przed spożywaniem nowej i nieznanej żywności. Neofobia żywieniowa to również lęk przed spożywaniem żywności wcześniej akceptowanej, ale podanej w nowej nieznanej formie, którą dziecko traktuje jako nową. Choć neofobia żywieniowa klasyfikowana jest  jako zaburzenie w żywieniu dziecka zwane "wybiórczym jedzeniem", to jednak  traktowana jest jako zjawisko fizjologiczne, mające znaczenie ochronne dla dziecka.  Uważa się, że zjawisko neofobii żywieniowej ma chronić dziecko przed spożywaniem potencjalnie szkodliwych rzeczy i roślin. 

Okres neofobii żywieniowej przypada na 2-5 rok życia i występuje nawet u 50-70% dzieci. Neofobia żywieniowa może pojawić się  już u niemowląt, które w trakcie prób rozszerzania diety nie akceptują niczego, co nie jest mlekiem. Niektórzy autorzy twierdzą, że może neofobia dotyczyć również starszych dzieci, a nawet w skrajnych przypadkach dorosłych. Uważa się, że najchętniej dzieci spożywają nowe produkty w pierwszym roku życia. W tym wieku dzieci z reguły chętnie akceptują nowe smaki, są otwarte na próbowanie i kosztowanie nowych posiłków. Natomiast najbardziej wrażliwy okres dla neofobicznych zachowań wobec jedzenia obserwuje się u dzieci przed ukończeniem 2 roku życia. Uważa się, że występowanie neofobii żywieniowej jest niezależne od płci. Neofobię żywieniową należy odróżnić od dzieci wybrednych, które unikają pokarmów nowych nieznanych, ale również tych, które są znane dziecku, ale smakowo nieakceptowane. 

 

Neofobia żywieniowa poprzez niską akceptowalność nowych pokarmów może doprowadzić do:

  • diety nisko zróżnicowanej, niezbilansowanej, która nie zaspokaja pełnego zapotrzebowania szybko rosnącego dziecka na składniki odżywcze,

  • ze względu na niezbilansowaną dietę, ostatecznie neofobia żywieniowa może doprowadzić do upośledzonego wzrostu i rozwoju dziecka. 

 

Badania wykazały, że neofobia żywieniowa prowadzi głównie do ograniczonego spożycia warzyw, owoców, mięsa i nabiału.  

 

Przyczyny neofobii żywieniowej

  • uwarunkowania genetyczne,

  • czynniki środowiskowe, takie jak:

    • sposób odżywiania się matki zwłaszcza w czasie ciąży i karmienia piersią- matki, które mają pełną dietę, spożywają pokarmy powszechnie rzadko akceptowane przez dzieci w czasie ciąży i karmienia piersią, rzadziej mają dzieci z neofobicznymi zachowaniami,

    • sposób żywienia dziecka we wczesnym okresie życia,

    • kształtowanie nawyków żywieniowych,

    • temperament i osobowość dziecka- badania potwierdzają częstsze występowanie neofobii żywieniowej u dzieci  nieśmiałych i niestabilnych emocjonalnie. 

 

Jak nie dopuścić do neofobii żywieniowej oraz postępować  z dzieckiem, u którego obecna jest neofobia żywieniowa

 

 

  • Nie traktuj jedzenia jako kary lub nagrody.

  • Utrzymaj miłą atmosferę w czasie posiłku.

  • Podawaj posiłki  w małych ilościach o ustalonych porach. Można pozostawić posiłek w zasięgu rączki dziecka, bez konieczności podawania go dziecku. 

  • Przygotowuj posiłki w zabawny sposób. 

  • Proponuj wielokrotnie niechciane pokarmy, nie częściej niż co 3-4 dni, w różnych potrawach, o różnej konsystencji i wyglądzie. Badania pokazują, że skutecznym w akceptacji nowych posiłków może okazać się proponowanie wielokrotne tego samego produktu nawet kilka- kilkanaście  razy. 

  • Nowe pokarmy podawaj ze znanymi i lubianymi przez dziecko posiłkami. 

  • Wspólne przygotowuj posiłki ze starszymi dziećmi.

  • Pozwalaj dziecku na kosztowanie niewielkich objętości jedzenia z talerza rodziców.

  • Zgadzaj się   na spożywanie posiłku przez dziecko rękami. Dotykanie pokarmów i możliwość wyboru często zachęca dzieci do próbowania. 

  • Próbę skosztowania nowego pokarmu  nagradzaj pochwałą lub wspólną zabawą. 

  • Nie zmuszaj dziecka do jedzenia, ani nie karaj go za niezjedzony posiłek. Zachęcaj dziecko do próbowania nowych smaków, ale nie zmuszaj dziecka do jedzenia. Nie karm dziecka na siłę. Łyżeczka w rękach niereagujących na sygnały dziecka rodziców może być groźna. 

  • Nie opóźniaj rozszerzania diety i wprowadzania do diety dziecka posiłków stałych. W czasie rozszerzania diety szczególny nacisk należy położyć na warzywa, zwłaszcza te niesłodkie, jak brokół, kalafior. Należy też wprowadzać przyprawy, w tym cebule, czosnek, imbir, zioła. Dieta powinna być bardzo różnorodna. Kiedyś jedna z mam opowiedziała mi o swoim niepokoju związanym z odmową jedzenia przez dziecko zupy. Ta zupa była bardzo różnorodna, składała się z wielu warzyw. Ale codziennie była ugotowana z tych samych składników i tak samo smakowała.Po miesiącu takiego żywienia dziecko odmówiło jedzenia tego posiłku. Posiłki powinny mieć różną konsystencję i różny smak. Nie mogą ciągle tak samo smakować. 

  • Od początku rozszerzania  diety wprowadzaj  posiłki o różnej konsystencji. Badania pokazują, że nadmiernie długie podawanie papek, bez żadnych grudek, zwiększa ryzyko neofobii żywieniowej. 

 

https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/neofobia-zywieniowa-zaburzenie-czy-etap-w-rozwoju-dziecka/

 



Potrzebujesz wizyty domowej, porady laktacyjnej lub teleporady - zapraszam do zapoznania się z moją ofertą i do kontaktu

 

Więcej interesujących porad i informacji o zdrowiu znajdziesz na stronie Spis treści bloga



 

© 2023 created with afterweb.pl

Kontakt

Menu

Lekarz pediatra neonatolog

Wizyty domowe Lublin i okolice
Wizyty domowe w zależności od dyspozycji
godz: 9-18
tel: +48 505 129 655
e-mail: marzena.8921285@gmail.com

Teleporady ( cała Polska )
Poniedziałek - Niedziela
godz: 9-23
tel: +48 505 129 655

 

W razie braku odbioru telefonu proszę o sms z prośbą o wizytę domową lub teleporadę.

Dr n.med.Marzena Kostuch

Pediatra neonatolog

Wizyty domowe 

Lublin i okolice

Teleporady (cała Polska)

 

Blog o zdrowiu, na którym znajduję się szereg ciekawych informacji przydatnych dla pacjentów