Przynajmniej 30–40% przypadków raka u mężczyzn i ponad 60% raka u kobiet ma związek z nieodpowiednim odżywianiem się, w którym główną rolę pełnią tłuszcze pochodzące z diety. Kluczowym w naszym odżywianiu jest zawartość kwasów omega 3 i omega 6, w szczególności wzajemny stosunek tych kwasów w naszej diecie.
Kwasy omega 3 to te „dobre” kwasy.
W życiu płodowym uczestniczą w budowie mózgu i siatkówki oka.
Obniżają stężenie „złego” cholesterolu LDL a podwyższają stężenie „dobrego” cholesterolu HDL, tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy.
Działają przeciwzapalnie.
Podnoszą odporność organizmu.
Obniżają ciśnienie krwi i regulują gospodarkę węglowodanową.
Wykazują korzystny wpływ na skórę, włosy, paznokcie.
Zapobiegają otyłości.
Wykazują korzystny wpływ na zdolności poznawcze.
Zapobiegają nadmiernej krzepliwości krwi.
W prawidłowych stężeniach kwasy omega 6 zapobiegają zakażeniom, zapewniają:
Właściwe gojenie się ran
Odgrywają rolę w produkcji wielu hormonów
Pomagają w prawidłowym metabolizmie kości
Regulują ciśnienie krwi, wpływają korzystnie na prace serca, nerek, układu trawiennego.
By oba rodzaje kwasów tłuszczowych działały korzystnie na nasze zdrowie jest jednak jeden warunek. Kwasy te muszą pozostawać w odpowiednim wzajemnym stosunku. Idealny stosunek między omega 3 a omega 6 to 1:1, dopuszczalny jest 1:5-6, przy czym jedna część to kwasy omega 3 a 5-6 części to kwasy omega 6. Tymczasem stosunek omega 3 do omega 6 w przeciętnej diecie Europejczyka wynosi 1:20 a w USA 1:50!
Nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie jest dla organizmu oraz dla zdrowia człowieka szkodliwy.
Wykazują działanie prozapalne, czyli nasilają stany zapalne.
Wykazują działanie degeneracyjne w ośrodkowym układzie nerwowym.
Zwiększają ryzyko miażdżycy i nadciśnienia krwi.
Jednym z głównych źródeł kwasów omega 3 i omega 6 są oleje roślinne. Które wybrać by służyły naszemu zdrowiu. Wybierajmy te, które mają najlepszy stosunek omega 3 do omega 6. Zawartość kwasów omega 3 i omega 6 w tłuszczach przedstawiona jest poniżej.
Produkt Stosunek omega 6 : omega 3
Oliwa z oliwek 9:1
Olej z pestek winogron 72:1
Olej rzepakowy 2:1
Olej słonecznikowy 71:1
Olej sojowy 6,75:1
Olej z orzechów włoskich 5,5:1
Olej ryżowy 50:1
Olej kukurydziany 59:1
Olej z pestek dyni 48:1
Masło 3:1
Olej rybi (tran) 1:20!!!
Smalec 6:1
Ciekawa sytuacja dotyczy oleju lnianego. Olej, który najczęściej w sklepie bierzemy z półki sklepowej to olej niskolinolenowy, w którym stosunek omega 6 do omega 3 jest wysoce niekorzystny i wynosi 35:1. I taka forma oleju jest powszechnie dostępna w sklepach spożywczych. Odpowiedni dla zdrowia stosunek omega 3 do omega 6 jest jedynie w oleju lnianym, który produkowany jest ze szczególnych odmian lnu, tzw. lnu wysokolinolenowego. W oleju pochodzącym z lnu wysokolinolenowego stosunek omega 6 do omega 3 wynosi 0,31:1 i stosunek ten jest korzystny dla zdrowia. Olej lniany zawierający wysokie stężenia kwasów tłuszczowych omega 3 wystawiony na światło słoneczne i wysoką temperaturę szybko traci swoje właściwości zdrowotne ponieważ kwasy tłuszczowe ulegają utlenianiu. Dlatego olej lniany zawierający wysokie stężenie kwasów omega 3 powinien być przechowywany zarówno do czasu zakupu i jak po przyniesieniu do domu w lodówce. Jeśli taki olej długo stoi na półce sklepowej traci swoje właściwości zdrowotne.
Bogatym źródłem kwasów omega 3 są ryby
Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony 1,8 g
Sardynki w sosie pomidorowym 1,4 g
Śledź atlantycki, marynowany 1,2 g
Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony 1,0 g
Tuńczyk biały w sosie własnym 0,7 g
Halibut smażony, wędzony 0,4 g
Dorsz atlantycki smażony, wędzony 0,1 g
|
Okazuje się, że nawet masło i smalec mają lepszy stosunek omega 3 do omega 6 niż niektóre oleje roślinne. Bardzo niekorzystny stosunek omega 3 do omega 6 mają olej z pestek winogron i olej słonecznikowy. Idealny stosunek ma olej rzepakowy. Unikajmy w naszej kuchni olejów z nadmiarem kwasów omega 6 jeśli chcemy długo cieszyć się dobrym zdrowiem. Jedzmy ryby. Najbogatszym źródłem kwasów omega 3 jest łosoś atlantycki - wybierajmy dzikiego łososia, nie hodowlanego. Korzystne jest jedzenie sardynek, śledzia atlantyckiego czy popularnego na naszych stołach pstrąga.
Przeczytaj też Dlaczego powinniśmy często jeść pomidory i przetwory z pomidorów
Źródło
Potrzebujesz wizyty domowej, porady laktacyjnej lub teleporady - zapraszam do zapoznania się z moją ofertą i kontaktu
Więcej interesujących porad i informacji o zdrowiu znajdziesz na stronie Spis treści bloga
© 2023 created with afterweb.pl
Wizyty domowe Lublin i okolice
Wizyty domowe w zależności od dyspozycji
godz: 9-18
tel: +48 505 129 655
e-mail: marzena.8921285@gmail.com
Teleporady ( cała Polska )
Poniedziałek - Niedziela
godz: 9-23
tel: +48 505 129 655
W razie braku odbioru telefonu proszę o sms z prośbą o wizytę domową lub teleporadę.
Dr n.med.Marzena Kostuch
Pediatra neonatolog
Wizyty domowe
Lublin i okolice
Teleporady (cała Polska)
Blog o zdrowiu, na którym znajduję się szereg ciekawych informacji przydatnych dla pacjentów