">

Wizyty domowe lekarza pediatry (Lublin i okolice), teleporady (cała Polska). Blog o zdrowiu

dr n.med. Marzena Kostuch

Tel. +48 505 129 655

Olej olejowi nierówny - który wybrać do spożycia by służył naszemu zdrowiu                                                                                                                            

© 2017 created with webwavecms.com

 

Który olej najlepszy do kuchni, a którego unikać

 

Przynajmniej 30–40% przypadków raka u mężczyzn i ponad 60% raka u kobiet ma związek z nieodpowiednim odżywianiem się, w którym główną rolę pełnią tłuszcze pochodzące z diety.  Kluczowym w naszym odżywianiu jest zawartość kwasów omega 3 i omega 6, w szczególności wzajemny stosunek tych kwasów w naszej diecie. 

Kwasy omega 3 to te „dobre” kwasy.

 

Rola kwasów omega 3 jest wielokierunkowa:

 

  • W życiu płodowym uczestniczą w budowie mózgu i siatkówki oka.

  • Obniżają stężenie „złego”  cholesterolu LDL a podwyższają stężenie „dobrego” cholesterolu HDL, tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy.

  • Działają przeciwzapalnie.

  • Podnoszą odporność organizmu.

  • Obniżają ciśnienie krwi i regulują gospodarkę węglowodanową.

  • Wykazują korzystny wpływ na skórę, włosy, paznokcie.

  • Zapobiegają otyłości.

  • Wykazują korzystny wpływ na zdolności poznawcze.

  • Zapobiegają nadmiernej krzepliwości krwi.

 

Znaczenie kwasów omega 6:

 

W prawidłowych stężeniach kwasy omega 6 zapobiegają zakażeniom, zapewniają:

  • Właściwe gojenie się ran

  • Odgrywają rolę w produkcji wielu hormonów

  • Pomagają w prawidłowym metabolizmie kości

  • Regulują ciśnienie krwi, wpływają korzystnie na prace serca, nerek, układu trawiennego.

 

By oba rodzaje kwasów tłuszczowych działały korzystnie na nasze zdrowie jest jednak jeden warunek. Kwasy te muszą pozostawać w odpowiednim wzajemnym stosunku. Idealny stosunek między omega 3 a omega 6 to 1:1, dopuszczalny jest 1:5-6, przy czym jedna część to kwasy omega 3 a 5-6 części to kwasy omega 6. Tymczasem stosunek omega 3 do omega 6 w przeciętnej diecie europejskiej wynosi 1:20 a w USA 1:50!

 

Nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 w diecie jest dla organizmu oraz dla zdrowia człowieka szkodliwy.

 

W nadmiarze kwasy omega 6:

 

  • Wykazują działanie prozapalne, czyli nasilają stany zapalne.

  • Wykazują działanie degeneracyjne w ośrodkowym układzie nerwowym.

  • Zwiększają ryzyko miażdżycy i nadciśnienia krwi.

 

Jednym z głównych źródeł kwasów omega 3 i omega 6 są oleje roślinne. Które wybrać by służyły naszemu zdrowiu. Wybierajmy te, które mają najlepszy stosunek omega 3 do omega 6. Zawartość kwasów omega 3 i omega 6 w tłuszczach przedstawiona jest  poniżej.

 

 

Sosunek  kwasów tłuszczowych w niektórych produktach:

 

Produkt                              Stosunek omega 6 : omega 3

Oliwa z oliwek                                   9:1

Olej z pestek winogron                  72:1

Olej rzepakowy                                 2:1

Olej słonecznikowy                        71:1

Olej sojowy                                       6,75:1

Masło                                                 3:1

Olej rybi (tran)                                  1:20!!! 

Smalec                                              6:1

 

Bogatym źródłem kwasów omega 3 są ryby

 

Zawartość kwasów omega 3 w 100g produktu:

 

Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony      1,8 g

Sardynki w sosie pomidorowym                                 1,4 g

Śledź atlantycki, marynowany                                    1,2 g

Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony        1,0 g

Tuńczyk biały w sosie własnym                                  0,7 g

Halibut smażony, wędzony                                         0,4 g

Dorsz atlantycki smażony, wędzony                           0,1 g

 

 

Okazuje się, że nawet masło i smalec mają lepszy stosunek omega 3 do omega 6 niż niektóre oleje roślinne. Bardzo niekorzystny stosunek omega 3 do omega 6 mają olej z pestek winogron i olej słonecznikowy. Idealny stosunek ma olej rzepakowy. Unikajmy w naszej kuchni olejów z nadmiarem kwasów omega 6 jeśli chcemy długo cieszyć się dobrym zdrowiem. Jedzmy ryby. Najbogatszym źródłem kwasów omega 3 jest łosoś atlantycki - wybierajmy dzikiego łososia, nie hodowlanego. Korzystne jest jedzenie  sardynek, śledzia atlantyckiego czy popularnego na naszych stołach pstrąga. 

 

Przeczytaj też Dlaczego powinniśmy często jeść pomidory i przetwory z pomidorów

 

Źródło

  • Wojciech Kolanowski: DŁUGOŁAN´CUCHOWE WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3 – ZNACZENIE ZDROWOTNE W OBNIZ˙ANIU RYZYKA CHORO´ B CYWILIZACYJNYCH. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XL, 2007, 3, str. 229 – 237
  • Łukasz Bojkowski , Ewa Mojs: ROLA WIELONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W WYBRANYCH OBSZARACH PSYCHOLOGICZNEGO FUNKCJONOWANIA CZŁOWIEKA. Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu 1 (46) 2016. 92-96


Potrzebujesz wizyty domowej, porady laktacyjnej lub teleporady - zapraszam do zapoznania się z moją ofertą i kontaktu

 

Więcej interesujących porad i informacji o zdrowiu znajdziesz na stronie Spis treści bloga

 



 

Olej olejowi nierówny - który wybrać do spożycia by służył naszemu zdrowiu

29 września 2022